Składniki:
Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- gęsta śmietana
- 5 dag drożdży
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 1 mała główka kapusty
- 2 cebule
- 3 dag suszonych grzybów
Reklama
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić aż do wyrośnięcia.
- Ugotować suszone grzyby i drobno je pokroić.
- Świeżą kapustę pokroić i ugotować.
- Cebulę usmażyć.
- Grzyby wymieszać z kapustą i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta formować szklanką niewielkie kółka, nakładać farsz i zlepiać w kształt pierożków.
- Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż się zarumienią.