Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • gęsta śmietana
  • 5 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 cebule
  • 3 dag suszonych grzybów

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić aż do wyrośnięcia.
  • Ugotować suszone grzyby i drobno je pokroić.
  • Świeżą kapustę pokroić i ugotować.
  • Cebulę usmażyć.
  • Grzyby wymieszać z kapustą i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta formować szklanką niewielkie kółka, nakładać farsz i zlepiać w kształt pierożków.
  • Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż się zarumienią.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW