Składniki:
- 5 młodych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek miękkiego masła
- 200 g chudego twarogu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 jogurt naturalny typu greckiego
- 1 łyżeczka tymianku w proszku
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć go z miękkim masłem, solą oraz tymiankiem.
- Ziemniaki wyszorować (ale nie obierać), pokroić wzdłuż na pół, a do środka nałożyć łyżeczkę masła czosnkowego.
- Tak przygotowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, wstawić na blasze do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków).
- Przygotować farsz: szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w kostkę, wymieszać je z twarogiem oraz jogurtem naturalnym, a następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Po upieczeniu ziemniaków do środka każdego z nich nałożyć twarogowy farsz.
- Ziemniaki można też podać z wędzonym łososiem lub pieczonymi plastrami boczku.