Historia hodowli pieczarek nie jest długa i ma swój początek we Francji, choć grzyby próbowali uprawiać już i Grecy, i Rzymianie. Dziś pieczarki są wykorzystywane w kuchni codziennej: dodawane są do sosów i zup, pizzy i zapiekanek, mogą stanowić samodzielne danie (faszerowane np. mięsem czy serem), można je suszyć i marynować. I choć jak powiadają niektórzy: śledź nie ryba, pieczarka nie grzyb – pieczarki pachną – zwłaszcza te rosnące na łąkach. A zapach w kuchni to rzecz ważna.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag chudej szynki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Reklama

 

Sposób przygotowania

  • Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, i dusić przez 10 minut na rozgrzanej oliwie.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Podlać bulionem i na wolnym ogniu dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Dodać jogurt i wszystko dokładnie zmiksować.
  • Plastry szynki pokroić w cienkie paseczki i przesmażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Przed podaniem dodać do zupy razem z pokrojoną natką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW