Historia hodowli pieczarek nie jest długa i ma swój początek we Francji, choć grzyby próbowali uprawiać już i Grecy, i Rzymianie. Dziś pieczarki są wykorzystywane w kuchni codziennej: dodawane są do sosów i zup, pizzy i zapiekanek, mogą stanowić samodzielne danie (faszerowane np. mięsem czy serem), można je suszyć i marynować. I choć jak powiadają niektórzy: śledź nie ryba, pieczarka nie grzyb – pieczarki pachną – zwłaszcza te rosnące na łąkach. A zapach w kuchni to rzecz ważna.
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag pieczarek
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 15 dag chudej szynki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Reklama
Sposób przygotowania
- Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, i dusić przez 10 minut na rozgrzanej oliwie.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podlać bulionem i na wolnym ogniu dusić jeszcze przez 10 minut.
- Dodać jogurt i wszystko dokładnie zmiksować.
- Plastry szynki pokroić w cienkie paseczki i przesmażyć na patelni bez tłuszczu.
- Przed podaniem dodać do zupy razem z pokrojoną natką.