Składniki:

  • 1 paczka makaronu penne
  • 1 kg pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • sól oraz pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody tak długo, jak podano na opakowaniu.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w kostkę.
  • Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na gorącej oliwie, następnie dodać pomidory i dusić wszystko około 10 minut.
  • Do powstałego sosu dołożyć pokrojone w paski oliwki oraz całe kapary, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodać rozdrobnionego tuńczyka.
  • Na talerz wyłożyć ciepły makaron, polać go sosem tuńczykowo-pomidorowym i ozdobić posiekaną natką pietruszki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW