Składniki:
- 1 paczka makaronu penne
- 1 kg pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżka cukru
- sól oraz pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody tak długo, jak podano na opakowaniu.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na gorącej oliwie, następnie dodać pomidory i dusić wszystko około 10 minut.
- Do powstałego sosu dołożyć pokrojone w paski oliwki oraz całe kapary, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodać rozdrobnionego tuńczyka.
- Na talerz wyłożyć ciepły makaron, polać go sosem tuńczykowo-pomidorowym i ozdobić posiekaną natką pietruszki.