Jak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Gdańskiego, zawarta w soi genisteina może przeciwdziałać chorobie Alzheimera.
Genisteina jest flawonoidem. Usuwa z mózgu szkodzące neuronom białka. Posiada wiele cennych cech: usuwa patogenne substancje, przenika przez granicę krew-mózg i jest bezpieczna dla pacjentów.
Naukowcy badali działanie genisteiny w chorobach Huntingtona i Alzheimera. W obu przypadkach odnotowano poprawę stanu zdrowia. Eksperymenty na razie prowadzono na zwierzętach. Zaowocowały one patentem „Genisteina do zastosowania do leczenia choroby Alzheimera”.
Prof. dr hab. Grzegorz Węgrzyn, w którego katedrze prowadzone są badania, mówi, że ich wyniki wywołały duże zainteresowanie wśród naukowców i praktyków z firm farmaceutycznych.
Warto przypomnieć, że na rynku dostępna jest już spermidyna – inna substancja pozyskiwana m.in. z soi, uznawana za przydatną w walce z chorobami neurodegeneratywnymi, w tym – także z chorobą Alzheimera.
Źródło: Interia.pl