Składniki (na 4 porcje):
- 3 brokuły
- pół selera
- 2 ziemniaki
- 3 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka jogurtu
- pieprz, sól
- mleko
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować w posolonej wodzie około 5 minut.
- Seler pokroić w cienkie plastry, dodać do ziemniaków. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć z wody i zmiksować.
- Brokuły blanszować przez około 3 minuty w wodzie z odrobiną mleka, aby zachowały kolor, odcedzić i poddusić na oliwie.
- Połowę brokułów odłożyć, a resztę zmiksować i zmieszać z purée ziemniaczano-selerowym.
- Jaja ubić, połączyć z masą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
- Masę przełożyć do niedużej formy wysmarowanej tłuszczem.
- Na wierzchu ułożyć resztę brokułów.
- Naczynie z masą wstawić do większej formy napełnionej wodą i piec około 50 minut w temperaturze 200°C.
Brokuły
Przypominają trochę kalafior, z którym są spokrewnione. Bogate w lekkostrawne białko, witaminy (A, B1, B2, C i PP), sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, sporo magnezu, siarki i potasu), są silnie zasadotwórcze. Najcenniejszy w brokułach jest sulforafan – substancja zapobiegająca nowotworom i bezpośrednio zwalczająca komórki nowotworowe.
Aby brokuły nic nie utraciły ze swoich cennych składników, należy je albo blanszować, albo gotować na parze. Jeszcze wartościowsze są jadane na surowo.