Składniki:
- 4 duże liście kapusty
- 4 parówki (o dużej zawartości mięsa)
- 2 pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- przyprawy (tymianek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy)
- szczypta cukru
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Parówki obrać ze skórki i podsmażyć na gorącym oleju.
- Liście kapusty sparzyć wrzątkiem, ściąć nożem grube nerwy liściowe.
- Kiełbasę ułożyć na liściach kapusty i szczelnie w nie zawinąć (można przewiązać grubą nicią).
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie na patelnię włożyć kiełbasę w liściach i dusić na małym ogniu, podlewając niewielką ilością wody.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dusić razem z kiełbasą.
- Wszystko posolić, dodać odrobinę cukru i przyprawy (według uznania).
- Podawać z ziemniakami lub z chlebem.