Składniki:
- 2 duże papryki (czerwone lub zielone)
- 15 dag piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki ziaren kukurydzy
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki ugotowanego pęczaku
- pół szklanki ugotowanej soczewicy
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- oliwa z oliwek
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz
Reklama
Sposób wykonania:
- Papryki wrzucić do wrzątku na kilka minut, wyjąć, przelać zimną wodą i odciąć górną część.
- Upieczone na ruszcie mięso z indyka pokroić w drobną kostkę.
- Na oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać ugotowane ziarna kukurydzy, soczewicę i pęczak oraz chwilę poddusić z dodatkiem białego wina i dwóch łyżek przecieru pomidorowego.
- Dodać mięso i przyprawić wszystko do smaku.
- Napełnić masą papryki, posypać utartym serem, zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
KUKURZYDZA
Pochodzi z Meksyku. Przywiezione przez Kolumba nasiona kukurydzy dały początek jej uprawie w Europie, a także w Afryce. Ma wiele odmian. Jej ziarna przetwarza się na mąkę, kaszę i olej. Zawiera dużo selenu, beta-karotenu i witaminy E. Można ją stosować w diecie bezglutenowej. Kukurydzę cukrową można jeść na surowo lub po ugotowaniu, a z odmiany pękającej uzyskuje się popcorn.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 285,5 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 34,3 g