Składniki:
- 6 dużych dojrzałych pomidorów
- 2 średnie czerwone cebule
- 5 kromek czerstwego chleba
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy czosnkowej
- sok z dużej cytryny
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kromki czerstwego chleba pokroić w centymetrową kostkę, rozsypać na blasze i wysuszyć przez 20 minut w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i grubo posiekać.
- Natkę opłukać, osuszyć i posiekać.
- Pomidory, cebulę i natkę włożyć do miski, skropić oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny, a na końcu doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać.
- Tuż przed podaniem dodać kostki chleba, a następnie ponownie delikatnie wymieszać.