Dodanie jednego grama kurkumy do śniadania może być pomocne w usprawnieniu pamięci osób, które są w początkowym stadium cukrzycy i są narażone na pogorszenie się zdolności kognitywnych.
Odkrycie to jest bardzo ważne, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, iż starzenie się populacji świata oznacza wzrost występowania warunków sprzyjających cukrzycy, która ma z kolei związek z demencją. Wczesna interwencja może pomóc w redukowaniu tego obciążenia poprzez wstrzymanie postępowania choroby bądź zmniejszenie jej negatywnych skutków.
Grupa badawcza pod kierunkiem prof. Marka Wahlqvista przeprowadziła badania pamięci u osób powyżej 60. roku życia, u których stwierdzono nieleczone objawy przedcukrzycowe.
– Dobrze pracująca pamięć jest powszechnie uznawana za jeden z ważniejszych czynników psychicznych o krytycznym znaczeniu dla takich umiejętności kognitywnych, jak planowanie, rozwiązywanie problemów i rozumowanie – mówi prof. Wahlqvist. – Przeprowadzenie oceny działania pamięci jest proste i wygodne, ale przydaje się również w oszacowaniu zdolności kognitywnych oraz w przewidywaniu skali problemów i demencji, które mogą wystąpić w przyszłości.
Podczas eksperymentu z udziałem grupy kontrolnej części badanych podano 1 gram kurkumy w śniadaniu złożonym z białego chleba. Działanie pamięci przetestowano przed śniadaniem i kilka godzin po posiłku.
– Odkryliśmy, że przyprawa dodana do śniadania poprawiła na 6 godzin działanie pamięci u osób starszych z objawami przedcukrzycowymi – powiedział prof. Wahlqvist.
Kurkuma jest popularną przyprawą kuchenną, zwłaszcza w Azji. Jej charakterystyczny żółtawy kolor pochodzi z kurkuminy, która stanowi od 3 do 6 proc. składu kurkumy. Z badań wynika, że przyprawa ta zmniejsza ryzyko demencji.
– Zaobserwowane przez nas właściwości tej przyprawy są zgodne z wcześniejszymi ustaleniami – wydaje się, że wywiera ona wpływ na funkcje kognitywne w przypadku występowania zaburzeń metabolizmu energii i odporności na insulinę – podsumowuje naukowiec.
Źródło: www.sciencedaily.com