Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 15 żółtek
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 12 dag drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- 1 olejek rumowy lub arakowy (do lukru)
- Słoik marmolady lub dżemu
- 6 kostek smalcu (do smażenia)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka ubić z pozostałym cukrem na kogel-mogel.
- Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło, trochę wystudzić (ma być letnie).
- Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z utartymi żółtkami, mąką i mlekiem z masłem.
- Na koniec do ciasta dodać spirytus.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
- Z ciasta formować kulki, do środka wkładać marmoladę lub dżem, delikatnie zlepić i układać na posypanej stolnicy, by pączki podrosły (najlepiej przykryć je ściereczką).
- Smażyć na rozgrzanym smalcu.
- Gorące pączki polukrować (do lukru można dodać olejek zapachowy według uznania).