Tłuste i kaloryczne jedzenie, siedzący tryb życia, stres, brak ruchu i używki to główne powody rozwoju chorób układu krążenia. Nasze serce obrasta w tłuszcz. A gdy do tego dochodzi nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, cukrzyca i predyspozycje genetyczne, to ryzyko chorób serca zwiększa się dość znacznie. Jak odtłuścić serce i odciążyć jego pracę, by nie dopuścić do niewydolności naczyniowo-wieńcowej?
Już od wczesnej młodości przekarmiamy dzieci. Pozwalamy im jeść dużo słodyczy, niezdrowych przekąsek – chipsów, paluszków, frytek i hamburgerów, a to wszystko bez ruchu, przed komputerem czy telewizorem. Od wczesnego okresu ich tkanka tłuszczowa gromadzi się wokół narządów wewnętrznych tętnic i pozostaje w organizmie na zawsze, by w sprzyjających okolicznościach wypełnić się. Gdy między mięśniem sercowym a błoną surowiczą okrywającą serce zgromadzi się tkanka tłuszczowa jego praca jest znacznie osłabiona, gdyż nie jest w stanie poradzić sobie z odpowiednim zagospodarowaniem dostarczonego mu przez naczynia wieńcowe tlenu, co w konsekwencji prowadzi do jego niewydolności lub zawału.
Objawy
Otłuszczenie serca powoduje szybkie męczenie się, nawet przy niewielkim wysiłku fizycznym, spadek sprawności fizycznej, powolne tętno, bóle za mostkiem lub w okolicach serca. Zdarzać się mogą utraty przytomności, której towarzyszy bladość skóry i odczucie chłodu, słabsza reakcja na bodźce. Aby potwierdzić objawy sugerujące otłuszczenie serca należy wykonać echo serca lub tomografię komputerową.
Otyłość brzuszna
Osoby otyłe, u których nadmiar tłuszczu magazynuje się w brzuchu najszybciej zapracowują na otłuszczenie narządów wewnętrznych. Rozrastająca się tkanka tłuszczowa uniemożliwia im normalną pracę. Zaburzona zostaje gospodarka lipidowa, co zwiększa ryzyko wystąpienia choroby układu krążenia. Wątroba nie jest w stanie usunąć nadmiaru złego cholesterolu, w związku z czym odkłada się w naczyniach krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. One to rozrastając się zawężają światło naczyń i utrudniają krwi dostarczanie przez nie tlenu do tkanek.
Papierosy i alkohol
Palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu jest przyczyną wielu chorób serca i naczyń. Nikotyna i inne substancje smoliste zawarte w papierosach działają na układ nerwowy zwiększają poziom adrenaliny, a ta przyspiesza czynność serca, podnosi ciśnienie, zawęża naczynia krwionośne powodując jego niedokrwienie i zaburzenia rytmu.
Osoby nadużywające alkoholu swoim nałogiem powodują osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego, czyli kardiomiopatię alkoholową. Na skutek zmian zwyrodnieniowych serce jest powiększone i stłuszczone.
Otyli palacze, jak i alkoholicy swoim nałogiem przyczyniają się niewydolności mięśnia sercowego zagrażającego bezpośrednio życiu.
Odchudzanie serca
Otyłość jest chorobą pociągającą za sobą wiele groźnych dla życia schorzeń. Każdy z nas lubi od czasu do czasu dobrze zjeść, ale należy pomyśleć o tym, jak spalić nadmiar kalorii, by nie odłożył się w formie tłuszczu. Ćwiczenia, spacery na świeżym powietrzu, rower lub jogging na pewno pomogą w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Zacznijmy również radykalnie zmieniać naszą dietę, w której pokarmy przygotowane ze zbóż stanowić będę jej podstawę.
Zboża zawierają wiele witamin, składników mineralnych i węglowodanów (skrobię i błonnik). Ziarna zbóż zawierają mało tłuszczu, a w postaci pełnoziarnistej dużą ilość błonnika, który wzmaga perystaltykę jelit i oczyszcza organizm. Grubo mielone ziarna zbóż usuwają z organizmu toksyny, zły cholesterol, złogi, które niszczą zdrową tkankę i mogą być źródłem chorób.
Warzywa i owoce powinny stanowić 40 procent diety, zwłaszcza te kolorowe: mocno zielone, żółto-pomarańczowe i czerwone, które zawierają: witaminę A niezbędną w procesie widzenia, a także witaminę E, witaminę C, która zwiększa odporność, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze.
Jednym z podstawowych składników pokarmowych w zdrowej diecie jest tłuszcz, który zapewnia energię i niezbędne kwasy tłuszczowe. Tłuszcze są niezastąpione także ze względu na przyswajalność witamin A, D, E i K, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Organizm potrzebuje tłuszczu, ale jak we wszystkim potrzebny jest umiar..