Składniki (na 4 porcje):
- 4 naleśniki
- 2 duże ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag żółtego sera
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- pół pęczka zielonej pietruszki
- sól, pieprz kajeński
Reklama
Sposób przygotowania:
- Drobno pokrojoną cebulę poddusić na oliwie z oliwek z dodatkiem pokrojonego w plasterki czosnku.
- Dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę dusić razem, po czym niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem.
- Dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, utarty ser i posiekaną pietruszkę, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem kajeńskim.
- W okrągłym naczyniu do zapiekania lub w tortownicy ułożyć naleśniki, przekładając je masą ziemniaczaną.
- Zapiekać 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Pokroić w trójkąty, podawać gorące.
PIEPRZ KAJEŃSKI
To nasiona papryczki chili, niezwykle ostre i piekące, choć właściwie pozbawione aromatu. Przyprawa ta występuje często w daniach kuchni meksykańskiej i włoskiej. Nadaje potrawom zdecydowanie pikantny smak, pieprzu kajeńskiego należy więc używać naprawdę ostrożnie. Świetnie podkreśli smak wszelkich dipów i sosów do mięs z grilla, można także dodać go do omletu lub jajecznicy z pomidorami, cebulą i papryką, by uzyskać ostre, meksykańskie danie.