Składniki (na 4 porcje):

  • 4 naleśniki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól, pieprz kajeński

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Drobno pokrojoną cebulę poddusić na oliwie z oliwek z dodatkiem pokrojonego w plasterki czosnku.
  • Dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę dusić razem, po czym niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, utarty ser i posiekaną pietruszkę, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem kajeńskim.
  • W okrągłym naczyniu do zapiekania lub w tortownicy ułożyć naleśniki, przekładając je masą ziemniaczaną.
  • Zapiekać 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
  • Pokroić w trójkąty, podawać gorące.

 

PIEPRZ KAJEŃSKI

To nasiona papryczki chili, niezwykle ostre i piekące, choć właściwie pozbawione aromatu. Przyprawa ta występuje często w daniach kuchni meksykańskiej i włoskiej. Nadaje potrawom zdecydowanie pikantny smak, pieprzu kajeńskiego należy więc używać naprawdę ostrożnie. Świetnie podkreśli smak wszelkich dipów i sosów do mięs z grilla, można także dodać go do omletu lub jajecznicy z pomidorami, cebulą i papryką, by uzyskać ostre, meksykańskie danie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW