Ostropest plamisty to skuteczny środek przeciwzapalny, odtruwający i regenerujący. Ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu jest stosowany w leczeniu ran, owrzodzeń i poparzeń słonecznych. Działa ochronnie na komórki wątroby i wspomaga leczenie wielu chorób. Jakie jeszcze właściwości posiada ta niezwykła roślina?
Ostropest plamisty (Silybum marianum L.) należy do roślin z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego, choć dziś jest uprawiany prawie na całym świecie. To roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 2 metrów. Z wyglądu bardzo przypomina oset, tylko jest dużo od niego większa. Łodyga ostropestu jest gruba i rozgałęzia się ku górze. Liście są plamiste, eliptyczne, o mocno kolczastych brzegach. Roślina ta kwitnie od czerwca do sierpnia. Kwiaty tworzą duże koszyczki o purpurowym kolorze. W Polsce dziko rosnący ostropest można spotkać na terenach opuszczonych działek, przy torowiskach lub poboczach dróg. Ostropest pospolity stanowi surowiec zielarski tworzący skład wielu leków.
Działanie lecznicze
Sylimaryna (silny przeciwutleniacz) zawarta w tej roślinie działa ochronnie na komórki wątroby. Lekarstwa z tą substancją są stosowane w terapii marskości, stłuszczenia i zapalenia wątroby oraz w kamicy żółciowej. Sylimaryna przyśpiesza bowiem regenerację komórek wątrobowych i chroni je przed dalszym zniszczeniem. Ostropest ma także właściwości przeciwzapalne, regenerujące oraz odtruwające. Działa łagodząco w stanach zapalnych żylaków i ułatwia gojenie się owrzodzeń. Stosowanie preparatów na bazie tej rośliny jest zalecane szczególnie osobom borykającym się z problemem alkoholowym, po długotrwałej antybiotykoterapii oraz po zatruciach grzybami. Z badań wynika, że sylimaryna zawarta w tej roślinie jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E, dzięki czemu chroni cały organizm przed szkodliwych wpływem wolnych rodników. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych skóry (np. trądziku) oraz łuszczycy.
Ostropest w kosmetologii
W dziedzinie kosmetologii do najważniejszych składników tej rośliny zalicza się olej (a dokładniej – kwasy tłuszczowe). Silne działanie antyoksydacyjne preparatów mających go w swoim składzie powoduje, iż są one skuteczne w leczeniu skóry po oparzeniach słonecznych, ze zmianami trądzikowymi oraz z widocznymi oznakami starzenia. Regularnie stosowane przyśpieszają produkcję kolagenu i elastyny. Ekstrakt z ostropestu wykazuje również działanie łagodzące i przyśpieszające gojenie ran. Ostropest jest wykorzystywany do tworzenia kremów, szamponów, emulsji oraz maseczek.
Ostropest w kuchni
W XIX wieku ostropest plamisty był w Europie uprawiany jako warzywo. Ugotowane liście przygotowuje się podobnie jak szpinak, natomiast surowe mogą służyć jako składnik sałatek. Ugotowane główki tej rośliny jada się tak samo jak karczochy. Z suszonych owoców ostropestu sporządza się herbatki o właściwościach leczniczych.
Przeciwwskazania
Niektóre osoby mogą być uczulone na ostropest plamisty. Ponadto może on obniżać poziom cukru we krwi. Nie jest on również wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.