Jak wiadomo, orzeszki ziemne mogą wywoływać silne reakcje alergiczne. Jednak z ostatnich badań naukowców z Boston Children’s Hospital wynika, że kobiety w ciąży nie powinny obawiać się tej przekąski, a jej spożywanie pozos taje bez wpływu na nienarodzone dziecko.
Informację o wynikach tych badań opublikowano w piśmie „JAMA Pediatrics”.
– Nasze badania wykazały, że zwiększona konsumpcja orzeszków ziemnych przez kobiety w ciąży, które nie miały alergii na ten produkt, oznaczała niższe ryzyko wystąpienia takiej alergii u ich dzieci – mówi doktor Michael Young z Oddziału Alergii i Immunologii szpitala w Bostonie. – Jeśli kobieta nie jest uczulona na orzeszki, nie widzę powodu, dla którego miałaby ich sobie odmawiać w czasie ciąży.
Wcześniej zalecano, aby kobiety w ciąży i w okresie karmienia unikały mocno alergizującej żywności, między innymi orzeszków ziemnych i orzechów drzewnych. Zalecano także, aby dzieci nie spożywały tych produktów przed ukończeniem 3. roku życia. Chciano w ten sposób zminimalizować ryzyko wystąpienia uczulenia, chociaż żadne badanie nie potwierdziło niezbicie, że może się ono pojawić. Mimo to w 2000 roku zalecenia te poparła Amerykańska Akademia Pediatryczna (AAP). Jednak w latach 1997–2007 w Stanach Zjednoczonych trzykrotnie wzrosła liczba przypadków alergii spowodowanych spożyciem orzeszków. Środowisko medyczne ponownie przyjrzało się z uwagą przyjętym zaleceniom. Ponieważ nie było żadnych dowodów na to, że eliminowanie z diety pewnych produktów we wczesnym etapie życia pozwala uniknąć reakcji alergicznych, AAP w 2008 roku wycofała się ze swoich wcześniejszych postulatów.
Aby ustalić, czy istnieje związek pomiędzy spożywaniem orzeszków ziemnych lub orzechów drzewnych a występowaniem alergii, naukowcy z bostońskiego szpitala przeanalizowali dane ponad 8000 dzieci. W tej liczbie znalazło się 308 maluchów z alergiami pokarmowymi, w tym 140 z alergią na orzeszki ziemne lub orzechy drzewne. Naukowcy zbadali, co jadły ich mamy przed zajściem w ciążę, podczas ciąży oraz po porodzie. Okazało się, że u dzieci matek, które spożywały wspomniane orzeszki i nie miały żadnych reakcji alergicznych, występowało najmniejsze ryzyko rozwinięcia się takiej alergii pokarmowej.
Źródło: news-medical.net