Przemysł spożywczy wykorzystuje go na potęgę, a jego zaletą jest dostępność i niska cena. Olej palmowy, bo o nim mowa, doceniany jest również w kosmetologii i przemyśle chemicznym. Czy jednak jest zdrowy dla naszego organizmu?

 

W skład oleju palmowego wchodzą w połowie nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi: palmitynowy, laurynowy, mirystynowy oraz stearynowy. Olej ten zawiera również witaminę E, alfa- i beta-karoten (jest go tu aż dziesięć razy więcej niż w marchwi), retinol, czyli witaminę A, oraz koenzym Q10.

 

Zalety i wady

Olej palmowy jest wytwarzany ze zmielonych pestek owoców lub z miąższu drzewa olejowca gwinejskiego. Ze względu na dużą zawartość beta-karotenu jego pierwotna barwa jest pomarańczowo-czerwona. Po rafinacji zmienia się na białą lub żółtą. Olej traci przy tym, niestety, wiele pierwotnie cennych składników odżywczych. To powód, dlaczego nie powinno się go stosować do smażenia czy pieczenia.

Dużą zaletą oleju palmowego jest natomiast jego odporność na utlenianie (może więc być przechowywany przez bardzo długi czas bez utraty jakości) i brak cholesterolu.

Reklama

 

Zastosowanie

Jest jednym z popularniejszych olejów roślinnych na świecie, głównie dzięki wszechstronnemu zastosowaniu w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji ciastek, herbatników, batonów, lodów, płatków śniadaniowych, pizzy i zupek w proszku. Wykorzystuje się go także w kosmetologii (do wytwarzania dobrych gatunkowo mydeł, szminek, lotionów, płynów do kąpieli czy kremów) oraz przy produkcji zniczy, środków piorących i biopaliwa.

 

Właściwości zdrowotne

Dzięki zawartości beta-karotenu, olej palmowy skutecznie poprawia wzrok oraz ma silne działanie antyoksydacyjne. Zawiera również dużą dawkę przeciwutleniaczy. Witamina E pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Badania dowiodły, iż tokotrienole zawarte właśnie w witaminie E pomagają w usuwaniu zwapnień w ścianach naczyń krwionośnych, chroniąc tym samym przed chorobą miażdżycową. Koenzym Q10 oraz alfa- i beta-karoten korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny. Z kolei kwas palmitynowy normuje w organizmie wydzielanie hormonów, a kwas mirystynowy wykazuje działanie odpornościowe.

Pamiętajmy, by ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych spożywać olej palmowy z umiarem.

 

Dobroczynny wpływ na skórę

Olej palmowy ma cenne właściwości nawilżające i regenerujące. Jest doskonałym środkiem na rany i stany zapalne, gdyż posiada właściwości przeciwbakteryjne. Masaż przy jego użyciu przywraca skórze ujędrnienie i relaksuje. Ze względu na dużą zawartość witaminy A jest zalecany do skóry suchej i uszkodzonej (łuszczyce, egzemy, poparzenia słoneczne) – działa przeciwzapalnie i łagodząco. Doskonale natłuszcza, uelastycznia i odżywia skórę oraz wygładza drobne zmarszczki. Można więc śmiało powiedzieć, że ten naturalny kosmetyk przywraca skórze młodość.