W Polsce ogórecznik lekarski jest często traktowany jak chwast, choć to piękna roślina ozdobna o właściwościach leczniczych. Leczy stany zapalne, koi nerwy i działa moczopędnie. Jako składnik kosmetyków działa regenerująco na popękane naczynka i doskonale nawilża suchą skórę. W kuchni nadaje potrawom cudowny aromat i świeży smak.
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) pochodzi z krajów Morza Śródziemnego. W Polsce można go spotkać w formie zdziczałej, jako chwast lub jako roślinę uprawną (leczniczą, przyprawową lub ozdobną). Osiąga wysokość od 30 do 80 centymetrów. Jego łodyga jest szorstko owłosiona, a liście pomarszczone i faliste. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty osiągają średnicę do 3 cm i są zbudowane z pięciu dużych, niebiesko ubarwionych osklepek. Niektóre odmiany mogą mieć barwę białą, różową, a nawet czerwoną. Owocem tej rośliny jest rozłupka. Nasiona są czarne, powyginane ku końcowi. Zawierają olej.
Ogórecznik jako surowiec leczniczy
Ziele ogórecznika lekarskiego zawiera w swoim składzie garbniki, flawonoidy, olejki lotne i sole mineralne (potas, krzemionka, azotan potasu, magnez). W jego składzie znajdziemy również witaminę C, alantoinę oraz kwas jabłkowy i cytrynowy. Ogórecznik w przeszłości był stosowany między innymi do leczenia stanów zapalnych i w celu oczyszczenia organizmu. Dziś jest środkiem pomocnym w terapii uszkodzeń błon śluzowych przełyku, jamy ustnej, jelit oraz układu oddechowego (stany zapalne gardła i oskrzeli oraz przeziębienia), jak również przy chorobach reumatycznych i zapaleniu nerek. W formie wywaru można go stosować zewnętrznie na odmrożenia i poparzenia skóry oraz jako środek łagodzący jej stany zapalne. Krzemionka zawarta w ogóreczniku ma łatwo przyswajalną formę. Wzmacnia ona tkankę łączną, włosy oraz paznokcie. Ogórecznik działa także uspokajająco, na przykład w przypadku nerwic i depresji. Jest również doceniany w pszczelarstwie jako roślina miododajna.
Ogórecznik w kosmetyce
Ogórecznik lekarski znalazł również swoje zastosowanie w kosmetologii – jest wykorzystywany do sporządzania kremów do skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do wyprysków. Działa łagodząco i regenerująco na skórę zaczerwienioną oraz z tendencją do pękania naczynek.
Ogórecznik w kuchni
Roślina ta często służy jako przyprawa. Swoim smakiem i zapachem przypomina świeżego ogórka, dlatego idealnie pasuje do mizerii i sałatek oraz jako dodatek do twarogu. Ogórecznik może również być stosowany jako aromat do przyrządzania win, nalewek lub likierów. Dodany do zalewy do kiszenia ogórków nada im niespotykany smak i zapach.