Zazwyczaj nie pijemy wody prosto z kranu. Ufamy bardziej wodzie butelkowanej, gotowanej lub filtrowanej, wolnej od różnych zanieczyszczeń. Jednym ze sposobów oczyszczenia wody, także przez producentów wody butelkowanej, jest odwrócona osmoza. Tę metodę warto zastosować u siebie w domu, a wszystko dzięki specjalnym filtrom.

 

Co to jest odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza to jeden z najlepszych sposobów filtracji wody, cenionych zwłaszcza przez producentów wody butelkowanej, ale nie tylko. Takie uzdatnienie wody jest coraz bardziej popularne także w gospodarstwach domowych.

Powoduje redukcję lub całkowite usunięcie różnego rodzaju zanieczyszczeń, nawet tak małych jak pojedyncze jony.

Reklama

 

Jak to wygląda?

Standardowy system odwróconej osmozy składa się z kilku elementów: wstępnego filtra węglowego (GAC), membrany osmotycznej, pojemnika na czystą wodę oraz kranika, dostarczającego oczyszczoną wodę.

Na rynku dostępnych jest wiele systemów odwróconej osmozy. Różnice dotyczą jakości membrany, efektywności (ilości litrów wody filtrowanej na godzinę) oraz wielkości pojemnika na czystą wodę.

Osmoza i odwrócona osmoza

 

Prosto z natury

Osmoza to zjawisko dobrze znane w naturze. Występuje w każdym żywym organizmie. Polega na przechodzeniu przez półprzepuszczalną błonę cząsteczek wody z roztworu o stężeniu mniejszym do roztworu o większym stężeniu cząsteczek. Odwrócona osmoza jest zjawiskiem odwrotnym, czyli filtrowaniem. Membrana przepuszcza tylko czyste cząsteczki wody, zatrzymując zanieczyszczone, czyli te, które się nie mieszczą w jej dziurki.

Sercem filtra do odwróconej osmozy jest właśnie półprzepuszczalna błona osmotyczna. W gospodarstwach domowych filtr montuje się zwykle w szafce pod zlewem kuchennym.

 

Bez zanieczyszczeń

Oczyszczona w ten sposób woda pozbawiona zostaje piasku, rdzy, zanieczyszczeń mechanicznych, związków metali ciężkich oraz bakterii i wirusów.

Metoda jest niezwykle skuteczna. Wystarczy nadmienić, że otwory w membranie osmotycznej mają rozmiar około 0,0005 mikrona, zaś bakterie od 0,2 do 1 mikrona, a wirusy od 0,02 mikrona do 0,4 mikrona

 

Zalety wody poddanej filtracji osmotycznej

  • polecana alergikom oraz osobom ze skłonnościami do tworzenia się kamieni nerkowych
  • świetnie radzi sobie z pielęgnacją delikatnej skóry niemowląt, oczyszczaniem twarzy oraz zębów
  • doskonała w roli kostek do lodu
  • polecana do mycia warzyw, owoców, mięsa, a także do celów akwarystycznych
  • przyjazna dla środowiska i sprzętu AGD. Nie pozostawia osadu kamiennego w czajnikach, żelazkach, ekspresach do kawy itp