Ocet jabłkowy zyskał już wielu zwolenników na całym świecie. W Anglii jest nawet nazywany eliksirem życia. To naturalny sprzymierzeniec w walce z nadwagą oraz podwyższonym poziomem cholesterolu w organizmie. Reguluje trawienie oraz w delikatny sposób pomaga się pozbyć nagromadzonych toksyn. Ale czy ocet jabłkowy jest całkowicie bezpieczny i w jakich ilościach należy go stosować?
Ocet jabłkowy to naturalny produkt wyrabiany z jabłek. Jest jedną z odmian octu cieszącą się zainteresowaniem nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także zdrowotne. Używa się go najczęściej jako dodatek przyprawowy do sałatek oraz jako konserwant do sporządzania przetworów. Jego właściwości zdrowotne były znane już w starożytności. Kleopatra stosowała go jako lekarstwo na problemy żołądkowe.
Składniki odżywcze
Ocet jabłkowy zawiera witaminy z grupy B, C, E i P oraz beta-karoten. Ponadto w swoim składzie ma całe bogactwo minerałów, takich jak potas, fosfor, sód, chlor, żelazo, miedź, magnez, siarka, krzem oraz inne pierwiastki śladowe. Znajduje się w nim także kwas mlekowy, cytrynowy oraz octowy.
Właściwości zdrowotne
Ocet jabłkowy bardzo korzystnie wpływa na zdrowie, głównie dlatego, że usprawnia przyswajanie cukrów, obniża poziom trójglicerydów oraz podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL i obniża poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi. Picie octu jabłkowego usprawnia również trawienie (stymuluje bowiem wzmożone wydzielanie soków żołądkowych). Trzeba jednak uważać z ilością octu, gdyż nadmierne jego spożywanie może podrażnić błony śluzowe żołądka i przyczynić się do powstawania wrzodów. Ocet jabłkowy pomoże też osobom cierpiącym na zapalenie stawów, zgagę i dnę moczanową. Zawarta w nim witamina E jest naturalnym antyutleniaczem, a potas korzystnie wpływa na poprawę pamięci.
Spożywanie octu jabłkowego przyczynia się również do utraty masy ciała, dlatego jest on pomocny w dietach odchudzających. Nie zmniejsza zawartości tkanki tłuszczowej, a jedynie pośredniczy w jej utracie poprzez detoksykację organizmu. Wykazuje również działanie odwadniające, dlatego też w początkowej fazie diety octowej następuje utrata wagi – dzieje się to wskutek odwodnienia. Podczas stosowania octu jabłkowego podczas odchudzania należy więc zwrócić szczególną uwagę na należyte nawadnianie organizmu.
Stosowanie
W celach profilaktycznych osobom dorosłym zaleca się spożywanie octu jabłkowego dwa razy dziennie. Około 5 łyżeczek octu należy rozpuścić w szklance przegotowanej wody. Ci, którzy nie lubią jego specyficznego smaku, mogą wzbogacić miksturę dwiema łyżeczkami miodu.