Składniki na 4 porcje:
- 6 ziemniaków
- 2 piersi z kurczaka
- mała sałata lodowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki razowego chleba
- 10 dag pestek dyni
- oliwa z oliwek
- sos winegret
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w ósemki.
- Piersi z kurczaka upiec na ruszcie, pokroić w kostkę.
- Sałatę lodową pokroić w duże kwadraty, a cebulę w talarki.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni na złoty brąz.
- Patelnię natrzeć mocno czosnkiem, pokropić odrobiną oliwy z oliwek i zrobić grzanki z razowego chleba.
- Składniki wymieszać delikatnie w dużej misie z sosem winegret. Przed podaniem posypać pestkami dyni i grzankami.
Sałata
Jeśli przewidujemy dużą ilość dodatków i gęsty sos, powinniśmy wybrać słodką sałatę lodową, gorzkawą roszpunkę lub ostrą rukiew – ich chrupiące i grube liście „nie zmęczą się” pod ciężarem sosu i dodatków i nie stracą świeżego wyglądu.
W roli przystawki i dodatku do drugiego dania sprawdzą się klasyczna sałata masłowa lub kędzierzawe, kolorowe sałaty – dębowa albo endywia o charakterystycznej goryczce. Najlepiej przyprawiać je winegretem na oliwie z oliwek i pomieszać w ostatniej chwili, tuż przed podaniem, w przeciwnym razie szybko stracą fason.