Składniki na 4 porcje:

  • 6 ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • mała sałata lodowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kromki razowego chleba
  • 10 dag pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • sos winegret

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w ósemki.
  • Piersi z kurczaka upiec na ruszcie, pokroić w kostkę.
  • Sałatę lodową pokroić w duże kwadraty, a cebulę w talarki.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni na złoty brąz.
  • Patelnię natrzeć mocno czosnkiem, pokropić odrobiną oliwy z oliwek i zrobić grzanki z razowego chleba.
  • Składniki wymieszać delikatnie w dużej misie z sosem winegret. Przed podaniem posypać pestkami dyni i grzankami.

 

Sałata

Jeśli przewidujemy dużą ilość dodatków i gęsty sos, powinniśmy wybrać słodką sałatę lodową, gorzkawą roszpunkę lub ostrą rukiew – ich chrupiące i grube liście „nie zmęczą się” pod ciężarem sosu i dodatków i nie stracą świeżego wyglądu.

W roli przystawki i dodatku do drugiego dania sprawdzą się klasyczna sałata masłowa lub kędzierzawe, kolorowe sałaty – dębowa albo endywia o charakterystycznej goryczce. Najlepiej przyprawiać je winegretem na oliwie z oliwek i pomieszać w ostatniej chwili, tuż przed podaniem, w przeciwnym razie szybko stracą fason.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW