Składniki:
CIASTO
- 8 łyżek chudego mleka
- 6 łyżek mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka uprażonych nasion sezamu
- olej do smażenia
FARSZ
- 50 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, biały pieprz
- natka pietruszki
- pomidor
Reklama
Sposób przygotowania:
- Wymieszać wszystkie składniki ciasta i usmażyć z niego 8 naleśników.
- Szpinak ugotować, posiekać, czosnek utrzeć z solą, dołożyć do szpinaku i chwilę dusić.
- Całość wymieszać z bazylią, pieprzem i sosem sojowym.
- Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w ruloniki.
- Ułożyć w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym olejem i zapiec.
- Posypać posiekana natką i przybrać ćwiartkami pomidora.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 106
- białko 4,2 g
- tłuszcze 5,1 g
- węglowodany 11 g