Składniki:
- 8–12 pomidorów
- 20 dag gotowanego kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- ½ bułki
- 1/3 szklanki mleka
- 4 dag tłuszczu
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ugotowane mięso kurczaka zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką.
- Żółtka utrzeć z masłem, połączyć to z mięsem i dodać zieleninę oraz przyprawy do smaku.
- Ubić pianę z białek i połączyć ją z mięsną masą.
- Pomidory umyć, uciąć je na 1/3 wysokości, wybrać łyżeczką środek (niczego nie wyrzucać) i napełnić nadzieniem.
- Pomidory ułożyć na wysmarowanym tłuszczem półmisku i zapiec w piekarniku.
- Podlać pomidory sokiem powstałym z wydrążonych części.
- Podawać, obficie posypane zieleniną.