Składniki:
- 25 dag suszonych moreli
- 15 dag twarogu
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 cytryna
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Reklama
Sposób wykonania:
- Morele namoczyć na noc, następnego dnia zagotować w wodzie z sokiem z cytryny. Osączyć, ostudzić.
- Twaróg zmiksować dokładnie z jogurtem, cukrem waniliowym i otartą skórką z połowy cytryny.
- Masą nadziewać morele.
- Podawać posypane migdałami w płatkach.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 224,5
- białko 5,6 g
- tłuszcz 3,8 g
- węglowodany 49,2 g
SUSZONE MORELE
Zawierają olbrzymią ilość beta-karotenu, będącego w organizmie prekursorem witaminy A. Dzięki dużej ilości błonnika wspomagają perystaltykę jelit, sprzyjają więc szybszemu oczyszczaniu organizmu. Dlatego też powinny znaleźć się w diecie wszystkich, którym zależy na tym, żeby mieć piękną cerę. Mają też dużo witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Zalecane są kobietom po menopauzie – ze względu na zawartość boru, który pomaga utrzymać w organizmie odpowiedni poziom estrogenów.