Składniki:

  • 25 dag suszonych moreli
  • 15 dag twarogu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Morele namoczyć na noc, następnego dnia zagotować w wodzie z sokiem z cytryny. Osączyć, ostudzić.
  • Twaróg zmiksować dokładnie z jogurtem, cukrem waniliowym i otartą skórką z połowy cytryny.
  • Masą nadziewać morele.
  • Podawać posypane migdałami w płatkach.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 224,5
  • białko 5,6 g
  • tłuszcz 3,8 g
  • węglowodany 49,2 g

 

SUSZONE MORELE

Zawierają olbrzymią ilość beta-karotenu, będącego w organizmie prekursorem witaminy A. Dzięki dużej ilości błonnika wspomagają perystaltykę jelit, sprzyjają więc szybszemu oczyszczaniu organizmu. Dlatego też powinny znaleźć się w diecie wszystkich, którym zależy na tym, żeby mieć piękną cerę. Mają też dużo witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Zalecane są kobietom po menopauzie – ze względu na zawartość boru, który pomaga utrzymać w organizmie odpowiedni poziom estrogenów.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW