Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario w Kanadzie odkryli w mandarynkach substancję, która nie tylko pomaga zapobiegać otyłości, ale również chroni ludzki organizm przed cukrzycą typu 2 oraz miażdżycą, która jest przyczyną zawałów serca i udarów.

 

Kanadyjscy naukowcy badali działanie flawanoidu o nazwie nobiletyna występującego właśnie w tych owocach.

Eksperyment przeprowadzony został na myszach, które podzielono na dwie grupy. Jednej grupie podawano pokarmy wchodzące w skład tak zwanej „zachodniej” diety, bogatej w tłuszcze i proste cukry. Drugiej – te same pokarmy, ale z dodatkiem nobiletyny.

Pierwsza grupa myszy stała się otyła i wykazywała wszystkie oznaki syndromu metabolicznego: podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi oraz otłuszczenie wątroby. Te anomalia metaboliczne znacznie zwiększają ryzyko chorób układu krwionośnego oraz cukrzycy typu 2.

Reklama

 

W drugiej grupie wyniki badań były lepsze, a przybieranie na wadze przebiegało w normalnym tempie. Myszy były bardziej wyczulone na działanie insuliny. Mandarynkowy flawanoid zapobiegał gromadzeniu się tłuszczu na wątrobie poprzez stymulację ekspresji genów biorących udział w spalaniu nadmiaru tłuszczu oraz tłumienie genów odpowiedzialnych za produkcję tłuszczu.

„Można powiedzieć, że nobiletyna chroniła myszy przed otyłością” – mówi dr Murray Huff, kierujący badaniami. – „Nobiletyna ochroniła zwierzęta także przed miażdżycą i gromadzeniem się płytek krwi w arteriach, które może doprowadzić do zawału serca lub udaru. Nasze badanie wytycza ścieżki przyszłym eksperymentom, w których będzie można zbadać, czy nobiletyna może być wykorzystana w leczeniu ludzi oraz zapobieganiu symptomom syndromu metabolicznego i związanym z nim schorzeniom”.

Dwa lata temu Huff odkrył flawanoid występujący w grapefruitach, który miał podobny wpływ na otyłość i inne oznaki syndromu metabolicznego. Dr Huff mówi: „Najbardziej interesuje nas fakt, że ochronne działanie nobiletyny jest 10 razy silniejsze, niż działanie grapefruitowego flawanoidu o nazwie nairngenina. Wykazaliśmy również, że nobiletyna może zapobiegać miażdżycy".

 

Źródło: sciencedaily.com