Składniki:
- 1 łyżka ekstraktu kawowego lub kawy rozpuszczanej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 400 ml chudego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 białka
- 1 łyżka kakao
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cztery szklane pucharki oziębić w lodówce.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Do rondelka wlać mleko, dodać ekstrakt kawowy i połowę cukru, a następnie na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
- Zestawić z ognia, dodać osączoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Kiedy piana zacznie przylegać do trzepaczki, stopniowo dodawać pozostały cukier, ubijać przez kilka sekund.
- Do zimnego mleka kawowego dodać 2 łyżki piany i dokładnie wymieszać.
- Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
- Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem posypać odrobiną kakao.