Składniki:

  • 1 łyżka ekstraktu kawowego lub kawy rozpuszczanej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml chudego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka kakao
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cztery szklane pucharki oziębić w lodówce.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Do rondelka wlać mleko, dodać ekstrakt kawowy i połowę cukru, a następnie na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
  • Zestawić z ognia, dodać osączoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • Kiedy piana zacznie przylegać do trzepaczki, stopniowo dodawać pozostały cukier, ubijać przez kilka sekund.
  • Do zimnego mleka kawowego dodać 2 łyżki piany i dokładnie wymieszać.
  • Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
  • Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Przed podaniem posypać odrobiną kakao.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW