Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 4–5 jaj
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 olejek zapachowy (na przykład arakowy)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Rozpuścić w garnku na kuchence margarynę, cukier, wodę i kakao, pogotować około 5–7 minut i odstawić do ostygnięcia.
- Z otrzymanej masy odlać 1 szklankę.
- Do pozostałej masy dodawać po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejkiem zapachowym.
- Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą czekoladową.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 1 godz.
- Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjąć je z formy i posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową. Smacznego!