Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g płatków migdałowych

Lukier

  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • ½ kostki masła

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cukier ubić z jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki (mąkę, śmietankę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) i ubijać jeszcze przez 5 minut.
  • Wylać ciasto na blachę i podpiec przez 15 minut.
  • Przygotować lukier: przyrumienić masło z cukrem, a od koniec dodać mleko.
  • Wyjąć ciasto z pieca, posypać płatkami migdałowymi i zalać lukrem, a potem piec jeszcze 15 minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW