Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g płatków migdałowych
Lukier
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mleka
- ½ kostki masła
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cukier ubić z jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki (mąkę, śmietankę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) i ubijać jeszcze przez 5 minut.
- Wylać ciasto na blachę i podpiec przez 15 minut.
- Przygotować lukier: przyrumienić masło z cukrem, a od koniec dodać mleko.
- Wyjąć ciasto z pieca, posypać płatkami migdałowymi i zalać lukrem, a potem piec jeszcze 15 minut.