Właściwości zdrowotne mięty pieprzowej znano już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Roślinę ceniono za jej dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, przede wszystkim jelit. Zazwyczaj stosowano napary z liści mięty, jej najważniejszy czynnik aktywny – mentol – po ekstrakcji wykorzystywany jest m.in. w pastach do zębów i w aromatach spożywczych. Obecnie popularność zyskują kapsułki zawierające olejek miętowy. Czy ich zażywanie daje lepszy skutek niż popularna herbatka?
Do niedawna z mięty przygotowywano głównie herbatę. Kilka szklanek naparu potrafiło skutecznie poradzić sobie z dolegliwościami trawiennymi, zwłaszcza dotyczącymi żołądka i jelit. Popularny zyskał również olejek miętowy uzyskiwany w procesie destylacji parowej.
Skład olejku
Olejek z mięty pieprzowej (Mentha piperita L.) zawiera ponad 100 różnych składników, m.in. mentor (monoterpen), który oddziałuje na receptory zimna, wywołując uczucie ulgi i chłodu.
Inne właściwości mięty pieprzowej:
- wspomaga układ odpornościowy
- wspiera funkcjonowanie układu oddechowego
- wykazuje działanie wiatropędne
- wspomaga wypoczynek
Jak działają kapsułki?
Kapsułki zawierające ciekły preparat (w tym przypadku olejek z mięty pieprzowej) wpływają na lepsze wchłanianie zawartych w nim substancji i zapewniają szybkie osiągnięcie oczekiwanych efektów. Są wyposażone w specjalną powłokę (tzw. płaszcz, który powoduje opóźnienie otwarcia kapsułki do momentu jej dotarcia do celu do żołądka). Dopiero tam powoli uwalnia się zawarty w kapsułce olejek, który działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, powodując ich rozluźnienie, a w konsekwencji – znaczne osłabienie skurczów żołądka i jelit.
Zdaniem naukowców to naprawdę doskonałe i skuteczne rozwiązanie.