Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 marchewki
- 10 dag żółtej fasolki szparagowej
- 10 dag zielonego groszku
- 2 duże ziemniaki
- 1 moda cukinia
- 2 duże pomidory
- ½ szklanki ryżu
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu poddusić na oliwie groszek, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, pora, selera, marchewkę oraz fasolkę.
- Dodać obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory i cukinię, przecier pomidorowy i dusić jeszcze chwilę.
- Wlać bulion i wszystko zagotować.
- Dodać ryż i gotować, aż zmięknie.
- Rozmaryn podsmażyć na oliwie przez 30 sekund, a następnie dodać do zupy razem z posiekaną pietruszką.
- Przyprawić solą i pieprzem.