Składniki:
- 1 kg filetów z ryby maślanej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy grejpfruta
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki i świeżej kolendry
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać oliwę z sokami z cytrusów, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posolić.
- Rybę pokrojoną w plastry grubości około 2 cm ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą pokrojoną w cienkie plastry, polać marynatą i odstawić na około pół godziny.
- Posypać świeżo zmielonym pieprzem, posolić i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki i kolendrą.