Latem ogrody pełne są naturalnych kosmetyków. Wykorzystajmy to, częstując naszą cerę smacznymi maseczkami pielęgnacyjnymi, odświeżającymi, poprawiającymi koloryt, ukrwienie i napięcie skóry. W naturalny sposób można skórze dostarczyć cennych soków, z których powstały powszechnie wykorzystywane w nowoczesnej kosmetyce kwasy owocowe.
Aby skóra skorzystała jak najwięcej twarz należy odpowiednio przygotować:
Umyć twarz i – jeśli jest taka potrzeba – zrobić piling. Posługując się szpatułką lub pędzelkiem rozprowadzić maseczkę na twarzy (z ominięciem oczu i okolicy ust), szyi i dekolcie. Po 15–20 minutach zmyć masę wacikami nasączonymi letnią wodą lub mlekiem i pozwolić skórze wyschnąć. Potem na twarz nałożyć krem nawilżający.
Dla cery tłustej
Ze względu na nadmierną aktywność gruczołów łojowych ta cera błyszczy się, ma tendencję do zaskórników i wyprysków. Najkorzystniejsze dla niej są maseczki owocowe, ponieważ kwasy delikatnie złuszczają naskórek, usuwając w ten sposób nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj maseczkę z dwóch dojrzałych MORELI utartych i wymieszanych z 2 łyżkami winiaku. Albo: do odciśniętego z soku miąższu dojrzałej GRUSZKI dodaj (do miąższu, nie do soku) kilka kropli mleka. Można też „pójść na łatwiznę” i po prostu położyć na twarz rozgniecionego POMIDORA lub utarte JABŁKO. Można też wykorzystać wysuszające i oczyszczające skórę właściwości PIETRUSZKI: do 3 łyżek twarożku homogenizowanego dodać garść posiekanej natki. Pietruszkę można zastąpić posiekaną świeżą KAPUSTĄ, która działa łagodząco i odświeżająco.
Dla cery suchej i wrażliwej
To cera najczęściej cienka, z tendencją do rozszerzonych naczynek krwionośnych i wskazane są dla niej maseczki przede wszystkim silnie nawilżające.
Radzimy dwie starte na papkę MARCHEWKI wymieszać z 3 łyżkami twarożku i łyżką zmiksowanego siemienia lnianego (siemię można zastąpić kilkoma kroplami oliwy z oliwek). Polecamy też maseczkę z dyni, która po dłuższym i systematycznym stosowaniu zmniejszy kruchość naczyń krwionośnych. Wystarczy zmiksowany miąższ DYNI (bez pestek) wymieszać ze szczyptą mączki ziemniaczanej i żółtkiem.
Suchej skórze dobrze zrobi też miąższ z POMIDORA wymieszany z łyżeczką oliwy z oliwek. Dobre efekty przynosi też przemywanie czasami twarzy sokiem z pomidorów.
Dla cery zmęczonej
Taka cera, z reguły o szarym odcieniu, potrzebuje szybkiej regeneracji. Świeżość i zdrowy koloryt przywrócą jej maseczki owocowe i warzywne.
Doskonale wpłyną na wygląd skóry 2 łyżki dojrzałych owoców PORZECZKI (białej lub czerwonej, bez szypułek) roztarte na jednolitą masę i nałożone wprost na twarz, utarty na miazgę seler wymieszany z łyżeczką mąki ziemniaczanej albo rozgniecione maliny, jeżyny i truskawki wymieszane z łyżką jogurtu naturalnego.
Przyznać trzeba, że efekt tego rodzaju upiększających zabiegów jest raczej krótkotrwały i powierzchowny, bowiem maseczki te nie zawierają składników transportujących, i zawarte w owocach i warzywach witaminy nie wnikają w głąb skóry. Ale jest na to rada: część warzyw i owoców na twarz, a część – i to jak najczęściej, Światowa Organizacja Zdrowia lansuje hasło „5 razy dziennie” – trzeba po prostu zjadać.
Ewa Dębicka
* * *
Maseczka w kąpieli
Pod wpływem pary otwierają się pory i substancje zawarte w maseczce łatwiej wnikają w skórę, dlatego najlepiej nakładać maseczki podczas kąpieli (na oczyszczoną skórę). Doskonała jest kąpiel mleczno-miodowa – wygładza i rozjaśnia skórę. Do wody o temperaturze około 40 stopni C dodać 3 litry mleka wymieszane z 25 dag miodu.