Eliminacja toksyn przez ziołowe odtruwanie – jak wiadomo – przywraca zdrowie i energię. Reakcje biochemiczne prowadzące do przekształcenia toksycznych związków chemicznych w niegroźne cząsteczki, które mogą być łatwo wydalone z komórki – to detoksykacja.
We wszystkich programach detoksykacyjnych bardzo ważną rolę spełniają środki dietetyczne na bazie ziół. Ziołowa detoksykacja jest szczególnie wskazana, gdy chcemy przyspieszyć proces oczyszczania i sprzyjać specyficznemu odtruwaniu poszczególnych organów (narządów).
Wśród ziół spełniających pożyteczną rolę odtruwającą znajduje się amazońska manayupa. Stosowana jest jako środek oczyszczający organizm z toksyn i chemikaliów, jako środek oczyszczający przede wszystkim drogi moczowe i tkankę wątrobową. Przez stymulowanie pracy nerek manayupa wpływa regulująco na wydalanie moczu i złogów pozostałych w układzie moczowym. Jej rola jest również doceniana w procesach metabolicznych.
Opis botaniczny
Manayupa, po łacinie zwana: Desmodium molliculum (H.B.K.) DC, należy do rodziny Fabaceae. Jest wieloletnią rośliną krzewiastą dochodzącą do ok. 50 cm długości, o płożących się, brązowawych, lekkich i giętkich łodygach, nieco omszałych, pokrytych gęstymi włoskami. Jej korzenie są gęste i dość głębokie, dzięki czemu roślina jest odporna na suszę. Liście o żywozielonej barwie są potrójnie złożone, owalne lub lancetowatojajowate, całobrzegie, również pokryte włoskami. Liczne kwiaty, choć bardzo drobne, barwy białobłękitnej lub jasnoróżowej. Małe, zielone nasiona znajdują się w trzycentymetrowych, pokrytych włoskami strączkach.
Roślina występuje w kilku górzystych prowincjach Peru. Rośnie zwykle między skałami, choć stanowiska jej spotyka się również na glebach gliniastych. Manayupę spotyka się niekiedy na wysokości ok. 1000, a przede wszystkim na poziomie od 3000 do 4000 m n.p.m.
Surowiec leczniczy stanowi ziele (bez korzenia), a niekiedy tylko liście rośliny.
Skład chemiczny
Dotychczas w manayupie znaleziono: flawonoidy, saponiny i glikozydy. Zidentyfikowano w niej również inne substancje takie jak: astragalinę, beta-fenyloetylaminę, kosmozynę, cyjanidyno-3-o-soforozyd, dehydrosojasaponinę I, hordeninę, pelargonidyno-3-o-ramnozyd, salsolinę, sojasaponinę I, sojasaponinę II, sojasaponinę III, tektorigeninę, tetrahydroizochinoliny, saponiny triterpenowe i tyraminę. Poza tym w roślinie występują taniny i sole mineralne, głównie wapnia i glinu.
Znaczenie prewencyjne
Etnobotaniczne badania prowadzone na ponad 8000 populacji wykazały, że odwar z liści manayupy polepsza trawienie i dobrze służy detoksykacji organizmu, usuwa toksyny środowiskowe i chemikalia.
Herbaty z manayupy przygotowane w celach profilaktycznych wykazują przy bardzo niskich dawkach bardzo dobre rezultaty odtruwające i brak efektów ubocznych. Zaleca się pić 2–3 razy dziennie pół filiżanki naparu z tej rośliny.
Prof. dr hab. Jerzy Lutomski