Składniki:
- 50 dag mrożonych małży
- 4 dojrzałe, duże pomidory
- 4 ogórki małosolne
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób wykonania:
- Małże ugotować.
- Marchewkę pokroić w cienkie paseczki, ogórki, cebulę i paprykę – w kostkę.
- Połączyć składniki, zalać octem winnym i oliwą z oliwek z dodatkiem pokrojonych w drobniutką kostkę, obranych ze skóry pomidorów.
- Dodać roztarty z solą ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Delikatnie wymieszać.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 120
- białko 10 g
- tłuszcz 5 g
- węglowodany 10 g
FRUTTI DI MARE
Morskie mięczaki, małże i skorupiaki, czyli kraby, homary, langusty, krewetki, ostrygi, omułki, ośmiornice i kalmary nie cieszą się jeszcze w Polsce taką popularnością, jak w innych kuchniach świata. Bez wątpienia dzieje się tak dlatego, że jeśli chcemy przyrządzać potrawy z ich udziałem, nie mogą być nieświeże. A że trzeba sprowadzać je z daleka (widział ktoś langustę w Bałtyku?), ich cena przerasta możliwości przeciętnego Polaka. Niemniej jednak coraz częściej widać owoce morza w supermarketach, w dziale mrożonek. Na pewno są tańsze od świeżo złowionych, ale nie aż tak, żebyśmy mogli cieszyć się ich smakiem chociaż raz w tygodniu. A szkoda.
Owoce morza bowiem są kopalnią wartości odżywczych, tak samo jak morskie ryby. Bogate w wapń, fosfor, żelazo, magnez i jod, a także w witaminy A, D i te z grupy B, są również doskonałym źródłem białka. W odróżnieniu od ryb, prawie nie zawierają tłuszczu. Co ważne, charakteryzuje je niska zawartość sodu. Są zatem idealnym uzupełnieniem diet odchudzających i niskosodowych. Uwaga – mogą uczulać!