Składniki:

  • 50 dag mrożonych małży
  • 4 dojrzałe, duże pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Małże ugotować.
  • Marchewkę pokroić w cienkie paseczki, ogórki, cebulę i paprykę – w kostkę.
  • Połączyć składniki, zalać octem winnym i oliwą z oliwek z dodatkiem pokrojonych w drobniutką kostkę, obranych ze skóry pomidorów.
  • Dodać roztarty z solą ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Delikatnie wymieszać.
  • Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 120
  • białko 10 g
  • tłuszcz 5 g
  • węglowodany 10 g

 

 

FRUTTI DI MARE

Morskie mięczaki, małże i skorupiaki, czyli kraby, homary, langusty, krewetki, ostrygi, omułki, ośmiornice i kalmary nie cieszą się jeszcze w Polsce taką popularnością, jak w innych kuchniach świata. Bez wątpienia dzieje się tak dlatego, że jeśli chcemy przyrządzać potrawy z ich udziałem, nie mogą być nieświeże. A że trzeba sprowadzać je z daleka (widział ktoś langustę w Bałtyku?), ich cena przerasta możliwości przeciętnego Polaka. Niemniej jednak coraz częściej widać owoce morza w supermarketach, w dziale mrożonek. Na pewno są tańsze od świeżo złowionych, ale nie aż tak, żebyśmy mogli cieszyć się ich smakiem chociaż raz w tygodniu. A szkoda.

Owoce morza bowiem są kopalnią wartości odżywczych, tak samo jak morskie ryby. Bogate w wapń, fosfor, żelazo, magnez i jod, a także w witaminy A, D i te z grupy B, są również doskonałym źródłem białka. W odróżnieniu od ryb, prawie nie zawierają tłuszczu. Co ważne, charakteryzuje je niska zawartość sodu. Są zatem idealnym uzupełnieniem diet odchudzających i niskosodowych. Uwaga – mogą uczulać!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW