Składniki:

  • 450 g świeżych lub mrożonych malin
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 2 listki mięty

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Maliny posypane cukrem pudrem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu.
  • Odstawiamy na bok i miksujemy blenderem na konsystencję musu.
  • W drugim garnku gotujemy mleko, do którego dodajemy nasiona wyskrobane z laski wanilii.
  • W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
  • Kiedy mleko się zagotuje, odstawiamy je i powoli wlewamy do niego kogel-mogel, cały czas mieszając.
  • Do pucharków wlewamy kolejno warstwy musu malinowego i kremu waniliowego.
  • Wierzch ozdabiamy kilkoma całymi malinami i listkami mięty.
  • Deser idealnie się sprawdza zarówno podawany na ciepło, jak i na zimno.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW