Składniki:
- 450 g świeżych lub mrożonych malin
- laska wanilii
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 listki mięty
Reklama
Sposób przygotowania:
- Maliny posypane cukrem pudrem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu.
- Odstawiamy na bok i miksujemy blenderem na konsystencję musu.
- W drugim garnku gotujemy mleko, do którego dodajemy nasiona wyskrobane z laski wanilii.
- W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
- Kiedy mleko się zagotuje, odstawiamy je i powoli wlewamy do niego kogel-mogel, cały czas mieszając.
- Do pucharków wlewamy kolejno warstwy musu malinowego i kremu waniliowego.
- Wierzch ozdabiamy kilkoma całymi malinami i listkami mięty.
- Deser idealnie się sprawdza zarówno podawany na ciepło, jak i na zimno.