Składniki:
Ciasto
- 80 dag mąki
- 20 dag cukru
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 8 dag drożdży
Masa makowa
- 80 dag maku
- 2 l mleka
- 30 dag margaryny
- 1,5 szklanki miodu
- 8 jajek
- 20 dag cukru
- bakalie (według uznania: rodzynki, skórka pomarańczowa itd.)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przepłukać mak, zalać go wrzącym mlekiem i gotować przez około 30 minut na małym ogniu, a następnie odsączyć i dwa razy zmielić przez maszynkę.
- Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka i odstawić, by wyrosły, a margarynę utrzeć z cukrem oraz dodać jajka i żółtka.
- Mąkę przesiać, wlać do niej wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczną i wyrabiać wszystko, aż ciasto będzie odstawać – wtedy przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przygotować masę makową: rozpuścić margarynę i miód, dodać do tego mak i bakalie, po 15 minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
- 8 żółtek utrzeć z cukrem, a z 7 białek ubić pianę na sztywno – wszystko połączyć z makiem i lekko wymieszać.
- Rozwałkować ciasto, posmarować pozostałym białkiem i nałożyć równomiernie masę makową, a następnie zwinąć w rulon.
- Makowce piec w temperaturze 200°C przez około godzinę.
- Przed podaniem ciasto polukrować i ozdobić skórką pomarańczową.