Składniki:

Ciasto:

  • 150 g chudego twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g gotowej masy makowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto i wstawiamy je na 40 minut do lodówki.
  • Mak mieszamy z posiekanymi orzechami, rodzynkami, żółtkiem, cukrem waniliowym oraz rumem.
  • Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
  • Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie makowe, a następnie zwijamy ciasto w rulon. Smarujemy z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Po upieczeniu gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW