Składniki:
Ciasto:
- 150 g chudego twarogu
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g gotowej masy makowej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Reklama
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto i wstawiamy je na 40 minut do lodówki.
- Mak mieszamy z posiekanymi orzechami, rodzynkami, żółtkiem, cukrem waniliowym oraz rumem.
- Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
- Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie makowe, a następnie zwijamy ciasto w rulon. Smarujemy z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Po upieczeniu gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.