Składniki (na 4 porcje):
- 4 duże ziemniaki
- 4 średnie filety z łososia
- 4 pomidory
- 1 średnia cebula
- pół pęczka koperku
- 1 łyżeczka masła
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w talarki, pomidory i cebulę – w kostkę, a koperek posiekać.
- Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć warstwy: ziemniaki, cebulę, filet, pomidory, koperek i wiórki masła. Całość posypać solą i pieprzem.
- Złączyć brzegi folii i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200°C.
- Każdą porcję można przygotować w oddzielnej folii.
Masło
Nie będziemy rozstrzygać sporu: masło czy margaryna. To pierwsze jest na pewno smaczniejsze, a ta druga ponoć zdrowsza. Nasycone kwasy tłuszczowe (tych w maśle jest więcej) wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe (te z kolei przeważają w margarynie) chronią nas przed rozwojem chorób serca. Najzdrowiej po prostu nie smarować chleba żadnym z tych tłuszczów, tylko – sposobem śródziemnomorskim – maczać kromkę pieczywa w oliwie z oliwek.