Cykoria pochodzi z Belgii, skąd rozprzestrzeniła się po całej Europie. Do sałatek czy zapiekanek używamy odmiany cykorii sałatowej, ale jest też cykoria korzeniowa – kiedyś używana była jako surowiec na palony susz, który mieszano z kawą zbożową. W liściach cykorii sałatowej jest inulina (błonnik pokarmowy) oraz fruktoza, witamina A, B, P i C, karoten, związki mineralne potasu i magnezu. W korzeniach i liściach znajduje się gorzka intybina, która działa lekko żółciopędnie, usprawnia trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dobra cykoria powinna mieć ściśle zwinięte liście o białym i jasnokremowym kolorze.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże cykorie
  • 1 pęczek dymki
  • kilka gałązek koperku
  • 2 pomidory (czerwony i żółty)
  • 1 szklanka serka homogenizowanego
  • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Reklama

 

Sposób przygotowania

  • Obrane ze skóry pomidory pokroić w drobną kostkę, odcedzić nadmiar soku.
  • Dymkę posiekać. Wymieszać, przyprawić oliwą i sokiem z cytryny.
  • Tuńczyka wymieszać z serkiem, przyprawić grubo zmielonym pieprzem.
  • Do łódeczek z liści cykorii nakładać po łyżce serka z rybą i pomidorów z dymką.
  • Podawać przybrane piórkami koperku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW