Cykoria pochodzi z Belgii, skąd rozprzestrzeniła się po całej Europie. Do sałatek czy zapiekanek używamy odmiany cykorii sałatowej, ale jest też cykoria korzeniowa – kiedyś używana była jako surowiec na palony susz, który mieszano z kawą zbożową. W liściach cykorii sałatowej jest inulina (błonnik pokarmowy) oraz fruktoza, witamina A, B, P i C, karoten, związki mineralne potasu i magnezu. W korzeniach i liściach znajduje się gorzka intybina, która działa lekko żółciopędnie, usprawnia trawienie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dobra cykoria powinna mieć ściśle zwinięte liście o białym i jasnokremowym kolorze.
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże cykorie
- 1 pęczek dymki
- kilka gałązek koperku
- 2 pomidory (czerwony i żółty)
- 1 szklanka serka homogenizowanego
- 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Obrane ze skóry pomidory pokroić w drobną kostkę, odcedzić nadmiar soku.
- Dymkę posiekać. Wymieszać, przyprawić oliwą i sokiem z cytryny.
- Tuńczyka wymieszać z serkiem, przyprawić grubo zmielonym pieprzem.
- Do łódeczek z liści cykorii nakładać po łyżce serka z rybą i pomidorów z dymką.
- Podawać przybrane piórkami koperku.