Składniki:

  • garść liści sałaty zwykłej lub strzępiastej
  • garść liści rukoli
  • garść liści bazylii
  • 150 g małych kulek mozzarelli
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g czarnych oliwek bez pestek

Reklama

 

Sos vinegret:

  • 1 łyżka soku cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Sałatę i liście rukoli oraz bazylii myjemy, osuszamy i układamy na talerzu.
  • Pomidory myjemy, przekrajamy na połówki i wykładamy na liście sałat.
  • Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i układamy na sałatce, a następnie dodajemy czarne oliwki.
  • Przygotowujmy sos vinegret: do małego słoiczka wyciskamy sok z cytryny oraz szybko dodajemy sól i pieprz, po czym mieszamy do chwili rozpuszczenia się soli.
  • Dopiero teraz wlewamy oliwę z oliwek (ta kolejność jest ważna, gdyż w oleju sól się nie rozpuści!), dodajemy zioła prowansalskie i miód.
  • Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Sałatkę polewamy sosem vinegret tuż przed podaniem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW