Składniki:
- garść liści sałaty zwykłej lub strzępiastej
- garść liści rukoli
- garść liści bazylii
- 150 g małych kulek mozzarelli
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
Reklama
Sos vinegret:
- 1 łyżka soku cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę i liście rukoli oraz bazylii myjemy, osuszamy i układamy na talerzu.
- Pomidory myjemy, przekrajamy na połówki i wykładamy na liście sałat.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i układamy na sałatce, a następnie dodajemy czarne oliwki.
- Przygotowujmy sos vinegret: do małego słoiczka wyciskamy sok z cytryny oraz szybko dodajemy sól i pieprz, po czym mieszamy do chwili rozpuszczenia się soli.
- Dopiero teraz wlewamy oliwę z oliwek (ta kolejność jest ważna, gdyż w oleju sól się nie rozpuści!), dodajemy zioła prowansalskie i miód.
- Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sałatkę polewamy sosem vinegret tuż przed podaniem.