Składniki:
- 50 dag twarogu
- 15 dag mąki
- 5 dag masła
- 3 jajka
- nasiona granatu (według uznania)
- gałka muszkatołowa
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Twaróg zemleć w maszynce do mięsa.
- Połowę masła utrzeć w misce, stopniowo dodając twarożek i żółtka.
- Posolić, dodać gałkę muszkatołową i utrzeć na jednolitą masę.
- Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, dosypać mąkę i wymieszać.
- Masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę, ukształtować gruby wałek, spłaszczyć go na całej długości i pokroić w skośne kawałki szerokości 2–3 cm.
- Wrzucić pierogi na wrzącą wodę i do wypłynięcia gotować około 3 minuty.
- Podawać polane roztopionym masłem i posypane nasionami granatu.