Składniki:
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 kg pomidorów
- 2 duże cebule
- 500 g kiełbasy suchej
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka smalcu do smażenia
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Trzy rodzaje kolorowej papryki kroimy w paseczki.
- Pomidory parzymy i ściągamy z nich skórę, a następnie kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w krążki.
- Boczek siekamy na drobne kawałki, a kiełbasę w talarki.
- W głębokim garnku roztapiamy smalec i podsmażamy na nim boczek wraz z cebulą.
- Gdy całość się zeszkli, do garnka dodajemy pomidory, paprykę oraz bulion; doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem oraz dusimy przez około 30 min.
- Na koniec dodajemy suszoną kiełbasę i dusimy jeszcze 5 minut. Gotowe!