Składniki:
- 1 paczka płatów makaronowych (bez gotowania)
- 1 kg blanszowanych różnych warzyw
- 5 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, biały pieprz, gałka muszkatołowa, jarzynka
Reklama
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy w naczyniu, cały czas mieszając.
- Wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę.
- Wlewamy zimne mleko i stale mieszając, dokładnie rozprowadzamy zasmażkę.
- Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i jarzynką.
- Gotujemy, aż sos nabierze kremowej gęstości.
- Przekładamy warstwami: sos beszamelowy, płaty makaronowe, warzywa, znowu płaty makaronowe, sos beszamelowy, warzywa, płaty makaronowe – ostatnią warstwę stanowi sos beszamelowy.
- Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180–200 st. C.