Składniki:

  • 15 dag kuskusu
  • 10 dag gotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 duże marchewki
  • 10 dag daktyli bez pestek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na patelni
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • ocet winny
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Drobno posiekaną cebulę poddusić na oliwie na jasnozłoty kolor.
  • Zalać szklanką wody, zagotować, wsypać kuskus.
  • Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, a następnie przykryć i odstawić patelnię z ognia na 5–10 minut.
  • Obraną marchewkę ugotować i pokroić w cienkie talarki; daktyle przepołowić, razem z ciecierzycą i ziarnami słonecznika dodać do kuskusu.
  • Wymieszać, doprawić oliwą i octem winnym.
  • Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

 

KUSKUS

Kuskus to rodzaj drobnej kaszy pszenicznej. Jak inne kasze, można go jeść na gorąco, choćby z gulaszem albo z warzywami – na przykład jako farsz do pieczonej papryki lub gołąbków, na zimno jako składnik sałatek – z krewetkami, kapustą, kurczakiem, lub jako deser z rodzynkami, goździkami czy miodem. Dlaczego warto? Jest źródłem protein i kwasu foliowego, fosforu i witaminy PP, czyli B3, o której mówi się, że uszczęśliwia nerwy, ułatwia sen, łagodzi dolegliwości krążeniowe…

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 386,4 kcal
  • Białko: 16,9 g
  • Tłuszcz: 11,5 g
  • Węglowodany: 66,5 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW