Składniki:
- 15 dag kuskusu
- 10 dag gotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 3 duże marchewki
- 10 dag daktyli bez pestek
- 2 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na patelni
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka wody
- ocet winny
- sól i pieprz
Reklama
Sposób wykonania:
- Drobno posiekaną cebulę poddusić na oliwie na jasnozłoty kolor.
- Zalać szklanką wody, zagotować, wsypać kuskus.
- Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, a następnie przykryć i odstawić patelnię z ognia na 5–10 minut.
- Obraną marchewkę ugotować i pokroić w cienkie talarki; daktyle przepołowić, razem z ciecierzycą i ziarnami słonecznika dodać do kuskusu.
- Wymieszać, doprawić oliwą i octem winnym.
- Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
KUSKUS
Kuskus to rodzaj drobnej kaszy pszenicznej. Jak inne kasze, można go jeść na gorąco, choćby z gulaszem albo z warzywami – na przykład jako farsz do pieczonej papryki lub gołąbków, na zimno jako składnik sałatek – z krewetkami, kapustą, kurczakiem, lub jako deser z rodzynkami, goździkami czy miodem. Dlaczego warto? Jest źródłem protein i kwasu foliowego, fosforu i witaminy PP, czyli B3, o której mówi się, że uszczęśliwia nerwy, ułatwia sen, łagodzi dolegliwości krążeniowe…
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 386,4 kcal
- Białko: 16,9 g
- Tłuszcz: 11,5 g
- Węglowodany: 66,5 g