Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 g kurek
- 150 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
- 1 kulka mozzarelli (około 120 g)
- 1 duża cebula
- 1 śmietana 18 proc.
- 1 ząbek czosnku
- 5 listków bazylii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- biały pieprz
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie solimy i posypujemy pieprzem do smaku.
- Szpinak wstawiamy do wody na 15 minut, wypłukujemy i osuszamy.
- Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy szpinak przez około 5 minut, potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, liście bazylii, gałkę muszkatołową oraz biały pieprz.
- Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do szpinaku.
- W kurczaku robimy kieszonkę i faszerujemy go masą szpinakową.
- Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor z każdej strony.
Sos z kurek:
- Kurki oczyszczamy.
- Cebulę szatkujemy na bardzo drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła.
- Do cebuli dodajemy kurki i dusimy, aż zrobią się miękkie i odparują wodę.
- Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem z kurek polewamy grillowanego kurczaka.