Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 g kurek
  • 150 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli (około 120 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 śmietana 18 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 listków bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • biały pieprz
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie solimy i posypujemy pieprzem do smaku.
  • Szpinak wstawiamy do wody na 15 minut, wypłukujemy i osuszamy.
  • Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy szpinak przez około 5 minut, potem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, liście bazylii, gałkę muszkatołową oraz biały pieprz.
  • Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do szpinaku.
  • W kurczaku robimy kieszonkę i faszerujemy go masą szpinakową.
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor z każdej strony.

Sos z kurek:

  • Kurki oczyszczamy.
  • Cebulę szatkujemy na bardzo drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła.
  • Do cebuli dodajemy kurki i dusimy, aż zrobią się miękkie i odparują wodę.
  • Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym sosem z kurek polewamy grillowanego kurczaka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW