Składniki:
- 4 porcje kurczaka
- 8 średnich ziemniaków
- 4 słodko-kwaśne jabłka
- 1 średniej wielkości seler
- 1 duża cebula
- 2–3 małe liście laurowe
- 5 gałązek pietruszki
- ¼ płaskiej łyżeczki mielonych goździków
- ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Ziemniaki, jabłka, seler i cebule obrać i pokroić w cienkie plastry, wymieszać z posiekanymi 3 gałązkami pietruszki, umieścić w brytfannie wysmarowanej oliwą.
- Dodać liście laurowe, całość posypać goździkami i cynamonem.
- Mięso delikatnie natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance na wierzchu, a następnie polać sokiem z jednej pomarańczy, skropić resztą oliwy, posypać tartą bułką.
- Piec, aż kurczak będzie miękki, a bułka tarta ładnie się zarumieni (około 1 godziny).
- Przed podaniem usunąć liście laurowe, udekorować potrawę plastrami pomarańczy (ze skórką) i zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 179
- białko 13 g
- tłuszcze 7 g
- węglowodany 16 g