Składniki:

  • 4 porcje kurczaka
  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 słodko-kwaśne jabłka
  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 duża cebula
  • 2–3 małe liście laurowe
  • 5 gałązek pietruszki
  • ¼ płaskiej łyżeczki mielonych goździków
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  • Ziemniaki, jabłka, seler i cebule obrać i pokroić w cienkie plastry, wymieszać z posiekanymi 3 gałązkami pietruszki, umieścić w brytfannie wysmarowanej oliwą.
  • Dodać liście laurowe, całość posypać goździkami i cynamonem.
  • Mięso delikatnie natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance na wierzchu, a następnie polać sokiem z jednej pomarańczy, skropić resztą oliwy, posypać tartą bułką.
  • Piec, aż kurczak będzie miękki, a bułka tarta ładnie się zarumieni (około 1 godziny).
  • Przed podaniem usunąć liście laurowe, udekorować potrawę plastrami pomarańczy (ze skórką) i zieloną pietruszką.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • kcal 179
  • białko 13 g
  • tłuszcze 7 g
  • węglowodany 16 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW