Składniki:
- 2 podwójnie piersi z kurczaka
- 1 płat ciasta francuskiego (można kupić gotowy)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pieczarki
- 1 jajko
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i posiekany drobno czosnek.
- Wszystko podsmażyć tak, aby cebula i czosnek zmiękły, dodać pokrojone pieczarki i dusić około 5–7 minut, aż płyn odparuje.
- Dodać listki tymianku oraz sól i pieprz do smaku.
- Piersi doprawić solą i pieprzem oraz naciąć tak, by powstała kieszonka.
- Kieszonki z kurczaka napełnić farszem.
- Ciasto francuskie pokroić na 4–5-centymetrowe paski, owinąć nimi kurczaka tak, by paski lekko zachodziły na siebie, i całość posmarować jajkiem.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub położyć na blasze, rozgrzać piekarnik do 200°C i zapiekać około 35 minut, aż ciasto zbrązowieje.
- Można podawać na warzywach, np. podsmażonych słupkach z marchewki i cukinii.