Składniki:
- 1 cały kurczak
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 20 dag wątróbki z drobiu
- 1 bułka
- 3 jajka
- koperek lub zielona pietruszka
- ½ gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 10 dag rodzynków
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Z kurczaka wyciąć wszystkie kości – nadciąć od strony grzbietu tak, aby po wyjęciu kości została cała skóra z mięsem w jednym kawałku (by można było do środka dać nadzienie).
- Żółtka utrzeć z masłem (białek nie wyrzucać!), dodać namoczoną bułkę, mielone mięso, pokrojoną na małe kawałki wątróbkę, zieleninę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
- Ubić pianę z białek i na sam koniec dodać ją do farszu.
- Farszem napełnić wypatroszonego kurczaka i zaszyć go lub spiąć wykałaczkami (jeśli farszu trochę zostanie, można z nich usmażyć małe kotleciki).
- Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godz.