W przypadku podjęcia kuracji ziołami zalecamy powiadomić o tym lekarza.

Jeżeli nie została podana ilość ziół potrzebnych do sporządzenia mieszanki, należy użyć wszystkich składników w równych częściach.

 

Klimuszko

    • Liść jeżyny

    • Liść mięty pieprzowej

    • Liść pokrzywy

    • Kwiat bzu czarnego

    • Koszyczek rumianku pospolitego

    • Ziele krwawnika

    • Ziele skrzypu

    • Liść podbiału

    • Kłącze perzu

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić 2 x dziennie po 1 szklance przed jedzeniem.

 

Sroka

    • Koszyczek rumianku pospolitego

    • Liść mącznicy lekarskiej

    • Ziele krwawnika

    • Liść mięty pieprzowej

    • Kłącze perzu

    • Owoc jałowca

    • Liść pokrzywy

    • Kwiat wrzosu

1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić gorące 2–3 x dziennie po jedzeniu. Nie słodzić.

 

Koskowski

    • Liść brzozy

    • Liść mącznicy lekarskiej

    • Znamię kukurydzy

    • Korzeń lukrecji

    • Kłącze perzu

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie.

 

Receptariusz zielarski*

    • Ziele połocznika

    • Liść mącznicy lekarskiej

    • Liść brzozy

    • Owoc pietruszki

    • Ziele skrzypu

1 łyżkę mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie.

 

* Receptariusz zielarski, Herbapol, Warszawa 1967.