W przypadku podjęcia kuracji ziołami zalecamy powiadomić o tym lekarza.
Jeżeli nie została podana ilość ziół potrzebnych do sporządzenia mieszanki, należy użyć wszystkich składników w równych częściach.
Klimuszko
• Liść jeżyny
• Liść mięty pieprzowej
• Liść pokrzywy
• Kwiat bzu czarnego
• Koszyczek rumianku pospolitego
• Ziele krwawnika
• Ziele skrzypu
• Liść podbiału
• Kłącze perzu
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić 2 x dziennie po 1 szklance przed jedzeniem.
Sroka
• Koszyczek rumianku pospolitego
• Liść mącznicy lekarskiej
• Ziele krwawnika
• Liść mięty pieprzowej
• Kłącze perzu
• Owoc jałowca
• Liść pokrzywy
• Kwiat wrzosu
1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić gorące 2–3 x dziennie po jedzeniu. Nie słodzić.
Koskowski
• Liść brzozy
• Liść mącznicy lekarskiej
• Znamię kukurydzy
• Korzeń lukrecji
• Kłącze perzu
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie.
Receptariusz zielarski*
• Ziele połocznika
• Liść mącznicy lekarskiej
• Liść brzozy
• Owoc pietruszki
• Ziele skrzypu
1 łyżkę mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie.
* Receptariusz zielarski, Herbapol, Warszawa 1967.