W przypadku podjęcia kuracji ziołami zalecamy powiadomić o tym lekarza.
Jeżeli nie została podana ilość ziół potrzebnych do sporządzenia mieszanki, należy użyć wszystkich składników w równych częściach.
Klimuszko
• Kwiatostan kocanek
• Ziele rdestu ptasiego
• Liść bobrka
• Liść mięty pieprzowej
• Ziele krwawnika
• Ziele dziurawca
• Ziele glistnika
• Korzeń mniszka pospolitego
• Kora kruszyny
• Kłącze perzu
• Ziele drapacza lekarskiego
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić po 1 szklance 3 x dziennie 20 min przed jedzeniem.
Sroka
• Ziele dziurawca
• Ziele krwawnika
• Liść mięty pieprzowej
• Liść melisy
• Koszyczek rumianku pospolitego
• Owoc dzikiej róży bez nasion
• Ziele centurii
1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1 szklance 20 min przed jedzeniem.
Schulz i Ueberhuber
• Liść bluszczu
• Szyszki chmielu
• Liść mięty pieprzowej
• Ziele piołunu
• Ziele rzepiku pospolitego
3 łyżki ziół wsypać do 1 litra czerwonego, gronowego wina albo moszczu z jabłek, podgrzać do wrzenia i wlać do termosu. Pić po łyżce co 2 godziny.
Receptariusz zielarski I*
• Liść mięty pieprzowej
• Koszyczek rumianku pospolitego
• Kwiatostan kocanek
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1 szklance przed jedzeniem.
Receptariusz zielarski II*
• Ziele miodunki plamistej
• Liść pokrzywy
• Liść orzecha włoskiego
• Liść babki lancetowatej
• Ziele szanty zwyczajnej
• Kłącze tataraku
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.
* Receptariusz zielarski, Herbapol, Warszawa 1967.