Jest jednym z najczęściej występujących pierwiastków na Ziemi. Stanowi 28 proc. skorupy ziemskiej. Nie występuje jednak w formie elementarnej, a jedynie w rożnych związkach, takich jak na przykład kwarc, oraz w krzemianach i glinokrzemianach. Mowa o krzemie, który jest niezwykle istotny dla zdrowia człowieka.
Krzem jest głównym składnikiem gliny, granitu, kwarcu, piasku, kamieni szlachetnych i półszlachetnych. Występuje również we wszystkich organizmach żywych.
Krzem organiczny
Krzem organiczny to taki, który występuje w organizmie człowieka. Powstaje na skutek procesu transformacji mineralnego krzemu, podczas którego łączy się z aminokwasami, dzięki czemu lepiej rozpuszcza się w wodzie. Jest wówczas zdecydowanie łatwiej przyswajalny przez organizm, który zazwyczaj ma trudności z zaabsorbowaniem tego pierwiastka w naturalnej postaci. Przyswajalność krzemu organicznego wynosi aż 70 proc. Dla porównania – zwykły krzem mineralny może być przyswojony przez organizm zaledwie w 1 proc.
Niedobór krzemu
Niedobór krzemu ma bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia człowieka. Powoduje:
- opóźnienie wzrostu u dzieci
- pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci
- odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych (zwłaszcza w aorcie)
- choroby kości, więzadeł i inne uszkodzenia tkanki łącznej
- utrudnione zrastanie się złamanych kości
- przyspiesza wchłanianie się aluminium w mózgu (niedobór krzemu przy jednoczesnym częstym kontakcie z aluminium może być jednym z czynników warunkujących rozwój choroby Alzheimera).
Ważny wiek
Wchłanianie krzemu zmniejsza się z wiekiem wraz ze starzeniem się układu pokarmowego, który nie jest w stanie go przetwarzać. Należy wtedy uzupełnić braki tego pierwiastka poprzez włączenie do diety skrzypu polnego, glinki kaolinowej i wody krzemowej, a najlepiej – poprzez suplementację.